Terug naar de vorige pagina

Zet je schouders eronder en bijt nog effe door

Ken je dat, van die pijnlijke schouders en een nek die helemaal stijf is? Maar je moet toch nog even door… Dus kaken op elkaar, doorbijten en je schouders eronder zetten. Dit overkomt ons allemaal weleens. We hebben dit stress-mechanisme nodig als we op een bepaald moment een specifiek doel willen bereiken.

Stress betekent letterlijk spanning

In het begin voelt die spanning meestal goed. Als een power die je in staat stelt om iets te doen. Maar na een poosje voelt het niet meer zo lekker. Langdurige stress leidt uiteindelijk tot hoofdpijn of migraine. Of we liggen ’s nachts te knarsetanden. Hoe ontstaan deze spanningen en gedragingen die ten grondslag liggen aan stress?

Ons lichaam – ons voertuig – heeft zo zijn overlevingsmechanismen. Wanneer we echt iets voor elkaar moeten krijgen, kunnen we wat langer volhouden dankzij onze reserves. Lang geleden, toen we nog achter ons voedsel aanrenden, was dat een onmisbare eigenschap.

Op die manier kon je de jacht volhouden, ook al werd je moe van het rennen. En je moest je kiezen op elkaar houden totdat je prooi het loodje gelegd had. Deze stressreacties bestaan nog steeds, al zijn de jacht en prooien van nu anders.

Waarom reageren lichaam en brein zo op stress?

We hebben adrenaline nodig om onze hersenen alert te houden en spieren onder een bepaalde spanning (stress) te zetten, zodat we in beweging kunnen komen voor de benodigde handelingen. Die handelingen zijn tegenwoordig echter vaak klein:

Mailtje tikken, telefoontje plegen, vergaderen, ergens heen lopen… dat is het dan meestal wel. Echte lichamelijke inspanning leveren we alleen nog in de zwaardere beroepen, als we sporten of als er iets in of rond het huis moet gebeuren.

Wat wel veel gebeurt, is dat we moeten volhouden terwijl we al moe zijn. Wanneer we onze schouders eronder zetten en doorbijten, krijgt ons lichaam het signaal dat er iets moet gebeuren. Via adrenaline zet het lichaam de benodigde spieren vast klaar, met energie erin. En er wordt extra bloed naar de hersenen gestuurd.

De energie die ons lichaam heeft klaargezet om flink te kunnen bewegen met armen en benen, blijft in de spieren zitten, omdat onze kleine handelingen die hoeveelheid niet nodig hebben. Houdt dit aan, bijvoorbeeld vanwege een deadline, dan ga je dat op den duur voelen. In je nek, schouders en kaken en soms zelfs in je benen.

Hoe raak je deze opgebouwde spanning kwijt en hoe voorkom je teveel stress?

Door je lichaam regelmatig flink te laten bewegen in tijden dat je (even) moet doorbijten. Door die beweging zorg je ervoor dat de in je spieren opgeslagen energie wordt gebruikt en de doorbloeding weer op gang komt.

Extra adrenaline heb je nodig om alert en scherp te blijven, zodat je wat jou te doen staat, voor elkaar krijgt – met hersenen én lichaam. Na een doorbijt-tijd, neem je vervolgens een break, om alle lasten van je schouders af te laten glijden en je kaken los te laten. Want je doel is bereikt! Je hoeft je er niet meer in vast te bijten. Het is tijd voor herstel.

Wat kun je doen voor jouw lichaam wanneer je moet doorbijten en je schouders ergens onder moet zetten? Wanneer je stress nodig hebt om een doel te bereiken? Hoe kun je dan op een eenvoudige manier voor afdoende beweging zorgen? Heel praktisch en concreet:

  • regelmatig stevig wandelen
  • de trap nemen
  • op de fiets naar het werk of boodschappen doen
  • sporten

Na een periode van hard werken, voel je je vaak moe. Dat is logisch. Je hebt tenslotte een inspanning geleverd. Je hebt een pauze nodig om te herstellen. De lengte van de pauze en hoeveel hersteltijd je nodig hebt, is afhankelijk van de geleverde inspanning. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • op tijd naar bed en uitslapen
  • een avond lanterfanten
  • een halve/hele dag vrij
  • een weekend vrij

Soms heb je een lange periode van doorbijten achter de rug. Daarna moet je het gas echt flink loslaten. Even in een lager tempo verder en veel pauzes tussendoor, zodat je de reservebatterij weer volledig kunt opladen.

Hou rekening met jouw ‘voertuig behoeftes‘ en voorkom zo langdurige stress

Wil je meer weten over dit onderwerp? Heb je andere vragen en/of opmerkingen? Neem gerust contact op.

Plaats een reactie

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.