Terug naar de vorige pagina

Cranio-sacraal therapie

Een Cranio-sacraal behandeling geeft diepe ontspanning en bewustwording. Die ontspanning zorgt ervoor dat jouw lichaam zichzelf weer kan herstellen. De doorbloeding verbetert, je ademhaling wordt rustiger en lichaamsafval wordt afgevoerd.

Rust en ontspanning zorgen er ook voor dat je emoties beter kunt hanteren en verwerken. Er ontstaat ruimte om helder na te denken. Je lichaam, jouw voertuig, wordt sterker en kan meer aan.

Bij deze behandeling wordt contact gelegd met het Cranio-sacraal systeem

Het Cranio-sacraal systeem bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Daaromheen zitten vliezen van bindweefsel. Binnen deze vliezen circuleert het hersen- en ruggenmergvocht. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de schedelbotten (cranium) en de wervelkolom tot onderaan het heiligbeen (sacrum). Vandaar de naam ‘Cranio-sacraal therapie’.

Het hersen- en ruggenmergvocht wordt in een eigen ritme rondgepompt en veroorzaakt inkrimpende en uitzettende bewegingen van het vocht en het bindweefselsysteem.

Door dit vochtritme op te zoeken en uit te nodigen om te versterken of tot rust te komen, worden blokkades in het bindweefsel en in de doorstroming van het Cranio-sacraal vocht opgeheven.

Tijdens de behandeling voelt de therapeut met de handen op het lichaam

Door dit te doen, veelal op de schedel en het heiligbeen, wordt het ritme van het Cranio-sacraal systeem aangevoeld.

  • Hoe is de doorstroming?
  • Waar zitten de blokkades?

Vervolgens wordt door zachte facilitatie met de handen het systeem uitgenodigd tot beweging, waardoor er weer doorstroming kan plaatsvinden.

Via de handen van de therapeut leer je zelf ook voelen waar jouw lichaam spanning opslaat. Wanneer je je hiervan bewust bent, weet je eerder wanneer je op de rem moet trappen of jouw voertuig anders moet besturen.

Meer informatie en/of contact opnemen

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Neem gerust contact op. Meer informatie over de andere therapieën van De Beweegwinkel vind je op de pagina’s Reflexintegratie en Waarom is bewegen gezond?