Terug naar de vorige pagina

Hoe leg je nieuwe wegen in het lichaam aan?

20161119_164932

 

Reflexintegratie legt nieuwe wegen aan en verbetert de wegen in je lichaam. Hoe werkt dit en waarom zou je dit doen?
Al jaren werk ik met mensen en bewegen. Steeds zie en merk ik dat je veel kunt leren op het gebied van bewegen. Vaak heb ik me afgevraagd hoe dit precies werkt.  Want waarom beweegt de ene mens snel en gemakkelijk en kost het de ander veel moeite. Waarom heb je een goede of slechte balans? Wat is de oorzaak van een slechte houding die nauwelijks verbetert na oefenen? Waarom keren rugklachten steeds terug? Waarom heb je een slechte coördinatie? Nu, zoveel jaren, cursussen en wetenschap verder wordt het duidelijk. Reflexintegratie via de methode van Dr. Masgutova is wat mij betreft het antwoord.

De ontwikkeling van het wegennet

We worden geboren met ingeprogrammeerde basis bewegingen, de zogenaamde primaire reflexen. Dat ziet eruit als een landkaart met daarop de ingetekende plaatsen en simpele zandwegen van de ene plaats naar de andere plaats. Dan gaan we ons ontwikkelen. We worden geprikkeld door wat we om ons heen zien, horen, ruiken, voelen en proeven. We reageren op deze prikkels met bewegingen. Dit proces zorgt ervoor dat we de zandwegen intensief gaan gebruiken. Al snel merkt het lichaam dat de zandwegen niet voldoende meer zijn en gaat het over tot het aanleggen van asfaltwegen. De wegen worden steviger en breder. In het lichaam betekent dit dat er meer zenuwverbindingen in de hersenen ontstaan en dat de wegen naar het lichaam beter worden voorzien van een isolatielaag. Zoals het plastic om onze electriciteitsdraden. Uiteindelijk na veel gebruik worden deze wegen snelwegen. Met snelwegen kun je sneller en meer adequaat reageren op prikkels uit de buitenwereld, dit heet reflexintegratie.

Wegenbouw en onderhoud

Een goed wegennetwerk bouw je wanneer je als kind de gelegenheid krijgt om de wereld te ontdekken en veel te bewegen. En de mogelijkheid krijgt om je in een veilige omgeving te ontwikkelen. Wanneer deze ontwikkeling goed is verlopen dan is het belangrijk dat je dit wegennetwerk goed onderhoudt. Heb je wel eens over een slecht onderhouden weg gereden? Dan weet je dat dit inspanning kost en schade kan brengen aan je voertuig.
Onderhoud aan dit netwerk doe je door regelmatig en afwisselend te bewegen. Variatie in soort beweging, tempo en ritme en het leren van nieuwe bewegingen dagen de bouw en onderhoudswerkzaamheden uit in je lichaam. De prikkels kunnen dan gemakkelijk over brede goed geasfalteerde wegen. En via nieuwe wegen die je aanlegt krijg je meer mogelijkheden, meer vaardigheden. Je kun gemakkelijk en sneller van A naar B . En dat rijdt comfortabel.

Slechte aanleg of  schade aan het wegennet

Sommige mensen worden geboren met een slecht aangelegd wegennet. Reflexen zijn dan onvoldoende rijp of niet aanwezig. Dit heeft verschillende oorzaken die we niet altijd weten. Hierdoor kun je bijvoorbeeld niet of niet zo goed bewegen of moeilijk leren. Bijvoorbeeld dyslexie, autisme, meervoudige handicap e.d. 
Door langdurige stress of ziekten kan schade aan het wegennet ontstaan. Reflexen gaan dan uit of naar een minder geïntegreerd niveau. Je reactievermogen is langzamer. Plannen kan lastig zijn. Bewegingen gaan langzaam of bereiken niet hun doel. En bij ernstige schade kan de beweging of handeling helemaal niet meer worden gedaan. Dit is het geval bij bijvoorbeeld een burn-out, hersenbloedingen, whiplash, hersenschudding, trauma e.d.

Wegwerkzaamheden

Via reflexintegratie kun je nieuwe wegen aanleggen of de schade herstellen. Via aanraking gecombineerd met bewegen laat je het lichaam en brein voelen waar de weg aangelegd of hersteld moet worden. Je laat voelen hoe de weg moet lopen. Door dit te herhalen en het steeds een stapje moeilijker te maken zorg je ervoor dat de weg van zand naar asfalt gaat en breder wordt. Of bij herstel zorg je dat de wegen weer breder worden, de gaten in de wegen weer worden gedicht en er weer nieuw asfalt op de wegen komt met nieuwe duidelijke strepen. De reflexen raken op deze manier steeds beter geïntegreerd. Wanneer je wegennet slecht is aangelegd of je schade heeft opgelopen dan betekent dat door integratie je meer mogelijkheden krijgt en je beter tot ontwikkeling kan komen of herstellen.

Goed geïntegreerde reflexen zorgen voor gecoördineerde soepele bewegingen. Zorgt voor een goede balans en houding. Wanneer dit gemakkelijk gaat, gaan nadenken, plannen, analyseren en leren ook gemakkelijker. Dus bewegen zorgt voor een fit en gezond lichaam en brein omdat het je wegennetwerk onderhoudt en uitbouwt.

Wil je nieuwe wegen aanleggen of heb je onderhoud aan je wegennet nodig kijk dan bij wat ik doe? en bij Gezond bewegen.
Heb je persoonlijke vragen, laat het me weten via contact.

 

 

 

Plaats een reactie

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.