Terug naar de vorige pagina

De wereld van Dr. Masgutova

Vier jaar geleden kwam ik in aanraking met Reflexintegratie van Dr. Masgutova. De eerste cursus die ik van haar volgde was een eyeopener voor mijn hele vakgebied. Allerlei zaken op het gebied van bewegen en ontspannen werden ineens verklaarbaar en uitlegbaar. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en is niet meer uit gegaan. Inmiddels heb ik vele cursussen gevolgd en heb ik stage gelopen in deze methode.
Wat heeft Drs. Masgutova uitgevonden wat zo boeiend is?

Wat betekend MNRI?

De methode MNRI betekend: Masgutova, neuro-sensori-motorische reflexintegratie. Dr. Masgutova is de grondlegster en ontwikkelaar van deze methode.

Neuro betekend: wat met het zenuwstelsel te maken heeft.
Sensori is alles wat te maken heeft met het voelen en gewaarworden in en op ons lichaam en van de buitenwereld om ons heen. Je huid en je zintuigen halen deze informatie binnen.
Motorisch zijn onze bewegingen. De bewegingen die ervoor zorgen dat we onze dingen kunnen uitvoeren met ons lichaam.

Neuro-sensori-motorisch houdt in dat er een wisselwerking is tussen wat we ervaren en waarnemen en hoe we daar op reageren en onze dingen gaan doen. Bijvoorbeeld: ik til een tas op. Wanneer ik de tas zie dan heb ik een bepaald idee over hoe zwaar dit is. Mijn armen en handen voelen vervolgend bij de eerste tilpoging hoeveel kracht ik moet zetten op de tas op te tillen. Wanneer ik ermee ga lopen merkt mijn lichaam of het nog meer of minder kracht moet gaan zetten en of het het vol kan houden om de tas van de auto het huis in te dragen. In deze handeling koppelt het zenuwstelsel(neuro) de sensorische ( gevoels-) informatie aan de motorische uitvoer.
Het zenuwstelsel is dus de schakel. Er lopen zenuwbanen van je brein naar je lichaam en van je lichaam naar je brein. Door deze voortdurende wisselwerking kunnen wij bewegen en handelen.

Deze wisselwerking zit complex en ingenieus in elkaar. Je moet je het voorstellen als een wegennet. Bij onze geboorte heeft dit wegennet of infrastructuur het niveau van het platte land. Het heten dan reflexen. En als onze ontwikkeling goed verloopt dan is het wegennet op volwassen leeftijd  op het niveau van een grote stad. Hierdoor kunnen we vlot de prikkels uit onze omgeving verwerken en tot een reactie komen.

In de ontwikkeling van dit wegennet kunnen zaken mis gaan. Hierdoor gaat de ontwikkeling langzamer, minder effectief of vindt niet plaats. Dit geeft verkeersopstoppingen, files e.d.

Het kan ook zijn dat het wegennet door ongelukken van het leven verstoord raakt. Je kunt je voorstellen wat er dan gebeurt. Deze ongelukken kunnen fysiek zijn, maar ook heftige emotionele gebeurtenissen.
Langdurige stress zorgt ook voor blokkades op de weg.

Wat Dr.Masgutova ontdekte

Dr. Masgutova heeft ontdekt via heel veel studie in de psychologie, o.a. traumaverwerking en het bewegen dat de problemen op dit wegennet er zijn om te overleven. We functioneren dan dankzij onze reflexen. Maar dat dit op de lange termijn veel energie kost. En dat dit veranderbaar is. Door het lichaam te leren/ weer te leren welke wegen het heeft, via het toedienen van sensorische(gevoels-) prikkels. Om dan vervolgens te leren hoe het lichaam deze wegen kan gebruiken door het doen van bewegingen. Door deze bewegingen vaak te herhalen wordt de weg als het ware geasfalteerd en breder. Dit rijd gemakkelijker en sneller. Op deze manier kan het lichaam weer beter de prikkels verwerken en er op de juiste manier op reageren. Dit kost minder energie. De reflexen zijn dan geintegreerd. het besturingsprogramma staat niet meer op puur overleven maar kan meer.

Omdat je met deze methode de werking en effectiviteit van het zenuwstelsel kunt verbeteren is het inzetbaar voor veel klachten en problemen. Alles in het lichaam wordt namelijk aangestuurd via het zenuwstelsel waar ons brein onderdeel van is. Doordat de zenuwbanen van beneden naar boven en van boven naar beneden lopen kan zowel het lichaam als het brein beinvloed worden. Hierdoor kun je dus zowel lichamelijke functies als hersenfuncties verbeteren. En dat maakt dat de methode breed inzetbaar is.

Soms weet je niet wat de kip of het ei is. Wordt een klacht/probleem veroorzaakt door gedrag, emotie of door verkeerde beweging? Mogelijk wel beide. Via deze methode kun je intunen op het besturingssysteem en kun je het probleem bij de oorzaak aanpakken, namelijk het besturingsprogramma.

Onderzoek

Dr.Masgutova is druk bezig met het doen van wetenschappelijk onderzoek om aan te tonen dat haar methode gebaseerd is op de werking van het zenuwstelsel en dat het daar effect geeft. Daarnaast is de methode nog volop in ontwikkeling. dat betekend dat nieuwe inzichten ook op basis van wetenschap worden toegepast om meer en beter effect te krijgen.
Een methode volop in beweging, die mij inspireert en mateloos boeit. En tools biedt om mensen beter en meer in beweging te krijgen. Met als doel om je te leren jouw voertuig comfortabel te laten rijden zodat je veilig en goed op je geplande bestemming aankomt.

Heeft jouw voertuig onderhoud een reset nodig van de besturingsprogramma’s? Kijk dan bij wat ik doe of gezond bewegen of kijk in de agenda wat er aangeboden wordt.

Plaats een reactie

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.