Reflexintegratie
Met behulp van reflexintegratie worden de basisprogramma’s van de hersenen en het zenuwstelsel opnieuw geprogrammeerd. Daardoor werkt het zenuwstelsel beter en kunnen zowel kinderen als volwassenen hun voertuig (lichaam en brein) beter besturen. Gevolg: effectiever bewegen, leren en handelen. Je voertuig rijdt comfortabel en veilig naar jouw bestemming.
Het zenuwstelsel is net een computer. Iedereen komt ter wereld met aangeboren programma’s. Denk bijvoorbeeld aan:
- zuigen
- slikken
- grijpen
- schrikreactie
- opvangreacties bij vallen
- evenwichtsreacties, bijvoorbeeld op de fiets
In de baarmoeder starten reflexen de bewegingsontwikkeling
Het bewegen en de groei van het zenuwstelsel beïnvloeden elkaar. Zo helpen reflexen bij het geboren worden. En in het eerste levensjaar zorgen ze ervoor dat je kunt overleven en jezelf beschermen en ontwikkelen.
Reflexen zorgen ervoor dat je van liggen, via rollen, kruipen en zitten, gaat staan en lopen. Uiteindelijk worden de reflexen geïntegreerd in het bewegen, leren en handelen. Dat wil zeggen dat er snelwegen in het zenuwstelsel aangelegd zijn.
De boodschappen kunnen dan snel en gericht van A naar B, zodat activiteiten snel en effectief gestuurd kunnen worden. De bewegingen zijn omgebouwd van vaste overlevingsprogramma’s naar stuurbare, flexibele programma’s, zodat we kunnen omgaan met de verschillende situaties in ons leven.
Reflexen integreren via oefeningen waarbij je lichaamsdelen leert voelen en sturen
De therapeut ondersteunt deze integratie door met de handen de richting te geven aan de beweging in het begin. Later doe je dat helemaal zelf. Zo leg je een nieuwe weg aan in het zenuwstelsel en transformeert een zandweg in een snelweg.
Door jouw bewegingen te onderzoeken en er gerichte vragen over bewegen, leren en functioneren, zoek ik uit welke reflexen de oorzaak zijn van de problemen die jij ervaart. Ik pas reflexintegratie toe volgens de methode MNRI®.
Meer informatie en/of contact opnemen
Wil je graag meer weten over reflexintegratie en mijn aanpak? Neem gerust contact op. Meer informatie over de andere therapieën van De Beweegwinkel vind je op de pagina’s Cranio-sacraal therapie en Waarom is bewegen gezond?