Terug naar de vorige pagina

De beste route voor beweging in 2016? Een blog over al dan niet gericht in beweging komen…

Een blog over al dan niet gericht in beweging komen

Heb jij je route voor 2016 al uitgestippeld?

Ja, mijn doel staat vast en de route en reisdagen zijn gepland. Helemaal volgens schema, zodat ik op 31 december 2016 op de geplande bestemming aankom.

Hoezo, route? Wat maakt mij die route nou uit. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Ik kom wel een keer ergens aan. Het wordt vanzelf 2017.

Sommige mensen stellen voortdurend doelen en plannen routes en reisschema’s. Andere mensen flierefluiten vrolijk rond en komen ‘vanzelf’ ergens. Beide levensmanieren kom ik regelmatig tegen. Zelf ken ik ze allebei. Soms heb je meer behoefte aan het één en soms meer aan het andere.

Wat doet een route met een reisdoel?

Een doel maakt dat je ergens naartoe kunt werken. Je hebt een baken aan de horizon gezet waar je op af koerst. Dat geeft je de drive om er naartoe te gaan. Want eenmaal daar aangekomen, levert het je wat op. Een route is de weg naar je baken toe.

Wanneer je een route op een kaart ziet, dan kun je het totale reisplaatje zien. Je overziet het landschap, de richting en de afstanden. Door de route uit te stippelen krijg je een idee van wat jou onderweg te wachten staat.

Je kunt de route ook in stukjes of etappes indelen. Dat zorgt ervoor dat je overzichtelijk stap voor stap dichterbij je doel komt. Je ziet de resultaten aankomen. En je krijgt een idee van welke etappes moeilijk of zwaar kunnen zijn en mogelijke problemen.

Wanneer je een route maakt en gebruikt, dan probeer je die te volgen. Dus opletten welke kant je op moet, hoe lang je erover doet, waar de volgende afslag zit, wat te doen bij een wegversperring enzovoorts. Je bent dus constant bezig met de route.

Wat als je op weg gaat zonder doel en route?

Onderweg kom je van alles tegen. Sommige stukken gaan snel, andere langzaam, door allerlei dingen die je niet van te voren bedacht had. Ter plekke verzin je een oplossing voor een probleem of onderga je de omstandigheden.

Op iedere kruising kies je opnieuw hoe je verdergaat. Je hebt geen idee van tijd, dus je stopt op het moment dat het voor jou goed voelt. Je ziet alleen resultaat wanneer je achterom kijkt. Dan zie je wat je al hebt gedaan. En de horizon ziet er iedere keer anders uit.

Als je een doel hebt, gaat je focus naar voren, richting de toekomst en ben je bezig met dingen organiseren en regelen voor later. Als je geen doel hebt, ben je bezig met de reis. Je focust op dit moment, het ‘nu’ of op wat er achter je ligt.

Persoonlijk vind ik een doel met een route wel prettig

Het geeft een beeld van wat ik in een bepaald tijdsbestek kan doen en waar ik naar op weg ben. Het laat me zien dat de bestemming bereikbaar is. In mijn vakantie plan ik echter weinig. Zo ga ik altijd op weg naar een camping zonder vooraf te weten welke.

Ik geniet dan van de reis en laat me verassen door de plek waar ik die avond ga slapen. Of ik doe waar ik op dat moment zin in heb en zie wel wanneer het klaar is. Dan geniet ik van het proces waar ik in zit en mee bezig ben.

In tijden van drukte en stress, verlang ik regelmatig naar zo’n vakantie, waarin ik even niet op mijn route hoef te letten. En na een zwervende vakantie verlang ik naar een route met een doel. Ik wil dan weer ergens naartoe.

Beide bewegingen hebben we nodig, denk ik

Gericht in beweging komen om je doel te bereiken en daar voldoening van te hebben. En in het hier en nu zijn, genieten van dit moment en waar je nú mee bezig bent. Kijken naar wat achter je ligt en zien wat je al hebt gedaan of bereikt.

Ik wens je in ieder geval een goed en gezond 2016 toe, zowel met als zonder route! En wil je beter leren bewegen in beide richtingen? Check dan De Beweegwinkel workshop agenda eens.

Beide mogelijkheden eens kort na elkaar ervaren? Doe dan de volgende oefening:

Loop naar voren, langzaam en aandachtig, stap voor stap. Stop bewust in het midden voordat je van richting verandert. Loop vervolgens naar achteren, langzaam en aandachtig.

Voel je het verschil en welke beweging voor jou op dat moment het meest prettig is? Waar kijk je naar als je naar voren in vergelijking met als je naar achteren loopt?

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Reageer op deze blog of stuur een mail.

Plaats een reactie

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.