Terug naar de vorige pagina

Moe en stijf? Ontdek waarom van de bank af komen je meer energie en souplesse oplevert

Moe en stijf? 5 bewegingstips!Hè, hè, even tot rust komen, lekker lui onderuit op de bank. “Au, nee, oh ja, mijn nek doet pijn” Tja, dat is eigenlijk ook geen wonder na weer zo’n dag als deze…

Ik heb de hele ochtend als een razende gewerkt achter de pc. Snel geluncht. Daarna boodschappen gedaan. Te volle tassen gesjouwd naar de auto, die net even verder stond dan ik dacht. Thuis gekomen alles opgeruimd en nog even een paar telefoontjes afgehandeld. Een kop thee en hup weer in de auto naar de volgende afspraak. Druk verkeer, file. Maar uiteindelijk alles gered.

Om vijf uur weer thuis, eten koken en dan eindelijk even rustig eten. Aan tafel kom ik een beetje tot rust en merk dat ik hard gewerkt heb vandaag. Na het eten besluit ik even te ontspannen op de bank. Dat kan nog net, want dadelijk ga ik sporten. Klimmen in de klimhal. “Eh ja…….” protesteert het in mij.

Ga ik dat doen met deze nek en de vermoeidheid die ik nu voel?! Ik heb eigenlijk geen zin, de bank ligt wel erg lekker. En mijn nek vindt dit ook wel lekker. “Zal ik vanavond dan maar niet gaan?” Een verleidelijke gedachte. Ik ga een lekker kopje thee zetten.

Tijdens het loopje naar de keuken en het zetten van de thee, voel ik de seintjes uit mijn lijf. Stijf, pijnlijk, strak. Ik lijk wel een krakende auto… Eigenlijk moet de boel eens lekker uitgerekt en soepel in beweging gezet worden

En die vermoeidheid? Die komt uit m’n hoofd

Uit ervaring weet ik dat als ik ’t zo laat, het alleen maar erger wordt en ik morgenvroeg waarschijnlijk opsta met hoofdpijn. Hmmm, denk ik, terwijl ik m’n thee opdrink… Als ik op de bank blijf zitten, ga ik toch weer wat met m’n hoofd doen. Maar die was al moe en mijn lichaam krijgt niet het onderhoud waar het om vraagt.

Wanneer ik ga sporten komt mijn hoofd tot rust. Mijn lichaam kan lekker rekken en strekken en bewegen. Zodat alles wat vandaag te veel heeft stil gelegen, weer in beweging komt. Slapen gaat daarna ook beter en de volgende morgen word ik dan weer fit en zonder pijn wakker.

Hup, van die bank af!

Na mijn kopje thee besluit ik om toch mijn sportspullen te pakken en te gaan. Eenmaal in de klimhal ervaar ik de andere input van mijn lijf. In de warming-up komt mijn lichaam los en mijn hoofd wordt al rustiger. Tijdens de training moet ik focussen op hoe ik mijn lichaam gebruik.

Ik moet voelen hoe ik mijn armen en benen neerzet, om de volgende stap naar boven te kunnen zetten op de klimwand en de klimroute te volbrengen. Na de eerste route merk ik al hoe ik meer in mijn lichaam zit en mijn hoofd tot rust komt.

Aan het einde van de training voelen lichaam en hoofd zich voldaan en ontspannen. De pijn en stijfheid zijn weg en mijn hoofd is opgeruimd en rustig. Mijn voertuig loopt weer gesmeerd!

Sporten en bewegen zorgen ervoor dat jouw voertuig weer in balans komt

Je kunt aan de volgende etappe beginnen met:

 • ontspanning en rust in je hoofd
 • een goede doorbloeding van het lichaam
 • soepele en sterke spieren die samenwerken

Maar hoe zorg je nu dat je dit type onderhoud regelmatig blijft doen, ook als je even geen zin hebt om in actie te komen? Wat helpt je om dat wél te doen? Ik geef je tips om in gezonde beweging te blijven:

5 bewegingstips

Als eerste en belangrijkste: Doe aan een vorm van beweging die je leuk vindt en op een niveau dat jij nu goed aankunt. Vervolgens kun je de volgende tips toepassen:

 1. beweeg op vaste tijdstippen
  Kom in beweging op een aantal vaste tijdstippen. Net zoals tandenpoetsen, douchen en eten – dat doe je ook iedere dag. Plan het in, zet het in je agenda – dan heb je er tijd voor.
  .
 2. beweeg een vast aantal keren in de week
  Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat je het makkelijker doet. Op die manier wordt het een gewoonte en hoef je er na verloop van tijd minder moeite voor te doen.
  .
 3. gevarieerde beweging
  Variatie geeft je nieuwe uitdagingen waardoor je de motivatie erin houdt. Varieer bijvoorbeeld met verschillende buikspier oefeningen, diverse loopvormen, gebruik van materialen, het aanleren van nieuwe technieken enzovoorts.
  .
 4. neem wisselende routes
  Wanneer je fietst, wandelt, skate of iets anders doet, neem dan wisselende routes. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit je hersenen activeert – je bent gemotiveerder om te bewegen.
  .
 5. beloon jezelf na afloop met een rustmoment
  Plan zo’n moment in en voel hoe je lichaam weer tot rust komt nadat het in beweging is geweest. Voel de positieve sensaties die daardoor veroorzaakt worden. Deze sensaties laten je opmerken wat jouw lichaam nodig heeft. Zo leren lichaam en brein dat je dit binnenkort weer nodig hebt.

Lukt het je om deze tips toe te passen, dan ben je goed in beweging en kun je kijken of je jouw niveau van bewegen verder kunt ontwikkelen.

Wist je trouwens dat het ontwikkelen van bewegen ook helpt om mentaal en emotioneel beter te functioneren? En dat geldt voor alle leeftijden.

Hoe hou jij lichaam en brein (jouw voertuig) in gezonde beweging?

Deel jouw bewegingstips met de lezers door te reageren op deze blog! Heb je andere vragen, opmerkingen en/of kun je wel wat hulp gebruiken? Neem gerust contact op.

1 Reactie

Plaats een reactie

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.